Формиране на БРИКС/BRICS

Световната финансова криза през 2008 г. и сриването на международните пазари породи възможността възникването на нов ,,играч” на международните пазари. По отношение на въпроса: Има ли икономическа алтернатива на Запада (Европейския съюз; Съединените американски щати и Г-7? Отговорът е по-скоро ,,да”. През 2009 г. се основава БРИКС/BRICS. Това е геополитическа организация състояща се от 5 държави-членки  (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (РЮА). Самото наименование представлява акроним от имената на държавите-членки на английски език (Brazil; Russia; India; China; South Africa). Последна към БРИКС се присъединява РЮА на 14-ти април 2011 г. 

В края на 2021 г. Международният валутен фонд (МВФ) публикува доклад за БВП на различните страни. Според доклада държавите-членки от БРИКС се нареждат както следва: Бразилия (11-то място); Русия (12-то място); Индия (6-то място); Китай (2-ро място); Република Южна Африка (34-то място). Нека изложим и малко географски данни: 

 • Бразилия е на 5-то място по площ в света и 6-то по население: 218 млн. души 
 • Русия е на 1-во място по площ в света и 9-то по население: 146 млн. души 
 • Индия е на 7-мо място по площ в света и 2-ро по население: 1.394 млрд. души 
 • Китай е на 4-то място по площ в света и 1-во по население: 1.445 млрд. души 
 • Република Южна Африка е на 24-то място по площ в света и 25-то по население: 57 млн. души 

Взети заедно държавите-членки от БРИКС са разположени на приблизително 26.7% от територията на Земята, с население 41.5% от това на планетата и 32.1% от световния БВП. Страните-членки разполагат с огромни залежи от минерални, водни и енергийни ресурси. Плодородната земя от своя страна е подходяща за развитието на селскостопанската индустрия.  

БРИК (Бразилия; Русия; Индия и Китай) е основан на първата си среща (16-ти юни 2009 г.) в Екатеринбург, Русия. На срещата на върха страните се представляват от:  

 • Дмитрий Медведев (Русия); 
 • Луис Инасиу Лула да Силва (Бразилия); 
 • Манмохан Сингх (Индия) и  
 • Ху Цзинтао (Китай) 

По време на срещата Медведев изтъква, че ,,най-важната задача на срещата е обсъждане на перспективите на работа и ефективността на сътрудничество между страните от „Четворката. Обсъдени са множество проблеми свързани със световната финансова криза и начините за нейното преодоляване. Поставен е и въпроса относно статута на щатския долар като основна търговска валута и създаването на международна резервна валута (рубла-юан). На срещата в Екатеринбург са приети две заявления: 

 • съвместно заявление на лидерите в което е планирано следващата среща на върха да се проведе в Бразилия през 2010 г.; 
 • съвместно заявление на страните от БРИК по въпроса на глобалната продоволствена сигурност. 

Втората среща на върха е проведена на 16-ти април 2010 г. в Бразилия, столицата на Бразилия. Вследствие на срещата са подписани множество междудържавни договори във връзка с преодоляване на последствията от световната финансова криза. Лидерите си поставят за цел създаването на нов финансов ред и засилване на влиянието на държавите им в МВФ и други международни организации. На 12-ти ноември 2010 г. Република Южна Африка изявява желание за присъединяване към БРИК. На 24-ти декември същата година РЮА получава официална покана за членство. На 14-ти април 2011 г. се провежда среща, на която РЮА е приета за пълноправен член на БРИКС. Този акт на практика поставя началото на разширяването на организацията. Като потенциални кандидати за членство в БРИКС се разглеждат и редица други държави сред, които: Турция, Сърбия, Индонезия и др. Дали организацията ще продължи своето разширяване и политическо (икономическо) влияние на световния пазар единствено времето ще покаже.